Valokiilassa

Ars-Häme ry:n Taidelainaamon Valokiilassa-sarja esittelee kuukausittain yhden kuvataiteilijoistaan sekä yhdistää hyvän teen taiteilijan tapaamiseen. Teetä tarjoilemassa Risto Laakkonen Hyvän teen seurasta.

Yleisön toiveita kuunnellaan.
Yhteistyössä mukana myös Luomu- ja herkkukauppa Inkivääri.

KATRI STENBERG
10.11.–16.12.2017
Taidelainaamon Valokiila esittelee taidemaalari Katri Stenbergin teoksia 15 vuoden ajalta.
Kello viiden teehetki ja taiteilijatapaaminen keskiviikkona 13.12. klo 17-18.
Olen lähes koko urani ajan maalannut kasveja. Näkökulma aiheeseen on vaihdellut kausittain. Kukat kiinnostavat minua erityisesti osana ihmisen elämää. Kukilla onnitellaan vastasyntyneen äitiä, rippilasta ja ylioppilas- tai ammattitutkinnon suorittanutta, osoitetaan rakkautta ja katumusta, muistetaan merkkipäivänä, piristetään sairasta, lohdutetaan surevaa ja muistellaan edesmennyttä. Jokaisella ihmisellä on erityissuhde johonkin kukkaan esim. hääkimpun kielot ja vaaleanpunaiset ruusut, kastepöydän hajuherneet, mummon posliinikukat ja juhannusruusut sekä äitivainaan ”tuoksuvat” samettiruusut.

Jo pienestä asti minua on opetettu hoitamaan kasveja ja huolehtimaan niistä. Niille puhutaan omat murheet ja ilon aiheet. Niitä hoivataan ilman vaatimusta vastapalveluksesta. Ilahdutaan toki, jos ne jaksavat kukkia kauniisti. Pienenä lempilauluni oli tietysti ”Orvokkini tumma silmä, kultasydän pieni. Katsot aina lempeästi kun käy luokses tieni…” Edelleen katselen kasveja kanssaeläjinä. Näen kasvit erilaisina tyyppeinä, joilla on omat ajatukset ja tunteet. Tai tarkemmin ajatellen, näen ne omien tunteideni peilinä.

Maalaukseni voisivat olla myös eräänlaisia muotokuvia, joissa esitän kukat lähikuvissa. Niissä muu ympäristö on suljettu pois. On vain kuva kasvista tietyssä elämänsä vaiheessa. Töiden nimet voisivat olla naisten nimiä esim. Gerbera, Anemone, Rudbeckia, Orkidea ja Ohdake. Ne ovat kuin roolihenkilöitä, joiden kautta kuvaan erilaisia tilanteita ja tunnetiloja. Mielessäni saattaa olla henkilö, joka on esimerkiksi aina vähän väärässä paikassa tai mielentilassa.

Minua ei yleensä kiinnosta kukoistuksensa huipussa olevat kasvit, vaan ennemminkin elämän ehtoopuolella olevat konkarit. Kukkasipuleissa on läsnä edellisen kesän muisto ja toivo tulevasta kukoistuksesta.

Taidemaalari Katri Stenberg (s. 1964 Kuopiossa) valmistui v. 1989 Kuvataideakatemiasta. Hän on asunut Hämeenlinnassa vuodesta 1997 lähtien kuvanveistäjämiehensä Olli Larjon kanssa. Molemmat työskentelevät Hämeenlinnan Taidekasarmilla. Stenbergin teoksia on mm. Suomen valtion, Paulon säätiön, Hämeenlinnan taidemuseon ja Kanta-Hämeen keskussairaalan kokoelmissa. Julkisia teoksia häneltä löytyy Hämeenlinnasta Kirkonkulman koululta Linnut ja Taikalampi, jotka valmistuivat v. 2011.

Lisätietoja: www.taidelainaamo.com